top of page

Hartelijk welkom bij de DIGITALE ANIMATORENWERVING van De Speelplaneet vzw! Als je niet naar ons infomoment op 23 maart 2024 om 19u30 te Broekkantstraat 108, 9200 Baasrode kan komen, dan is dit een goed alternatief! De huidige informatie stamt uit 2020 en is niet geheel up-to-date meer, maar het geeft wel nog een goed beeld over wat het animatorschap inhoudt.

​

Hieronder kan je allerlei filmpjes bekijken met informatie over onze werking en alles wat bij het animatorschap komt kijken.

Als je met vragen zit, aarzel niet om ons te contacteren! Helemaal onderaan deze pagina kan je het formulier invullen en dan antwoorden wij asap! Vergeet ook zeker niet naar ons jaarlijks infomoment te komen. Meer info hierover vind je HIER!

Veel plezier en hopelijk tot binnenkort!

​

Speelse groeten

Het hele animatorenteam

#Animatorenwerving

WIE ZIJN WE?

​

De Speelplaneet vzw probeert elke zomer kinderen van 4 tot 14 jaar in Groot Dendermonde een leuke zomer te bezorgen. Dit doen wij dit jaar op ons plein te Baasrode (Scoutsterrein in de Broekkantstraat).

Wij zijn een particulier speelplein. Dit betekent dat wij beroep doen op vrijwilligers voor onze gehele werking.

Met andere woorden; alles binnen onze vereniging wordt georganiseerd door onze (hoofd)animatoren. Wij krijgen hierbij steun van de stad Dendermonde en de Vlaamse Dienst Speelpleinwerking.

DAGINDELING

​

Bekijk hier een uitgebreide dagindeling van een speelpleindag!

DE TAKEN VAN EEN ANIMATOR

BUSDIENST, SARMA, ZWEEF & IMPULSEN

SARMA

​

Dit is het ‘winkeltje’ van het speelplein. We hebben een binnensarma en een buitensarma.

 

In de binnensarma kunnen de kindjes gezelschapsspelletjes spelen, boeken lezen of met fantasiemateriaal als een keukentje of een boerderij spelen. Dit materiaal mogen de kindjes niet meenemen naar buiten. Hier staat telkens een animator die met de kindjes meespeelt en toekijkt op de orde in de sarma.

 

De buitensarma bestaat uit 2 kisten. Hier kunnen de kindjes speelgoed komen uitlenen waarmee ze mogen buitenspelen (bijvoorbeeld een diabolo, een waveboard of een bal). De animatoren dienen erop toe te zien dat kindjes het uitgeleende materiaal opruimen en terugbrengen.

ZWEEF

​

Een zweef is een persoon die niet bij een vaste activiteit staat. Er is er eentje in de voormiddag en de namiddag. Het is niet de bedoeling dat deze gewoon toezicht houdt. Deze probeert allereerst de kinderen die zich wat vervelen bij een activiteit te doen aansluiten. Dit doe je vooral bij het opstarten van de activiteiten. Indien ze hier toch hun gading niet in vinden, kan je eens kijken wat ze liever zouden willen doen. Zelf kan je ook activiteiten opstarten of impulsen geven. Belangrijk is dat je iets kunt opstarten, maar je hoeft er dan niet een hele tijd mee bezig te blijven. Zo kan je verschillende kinderen aan het spelen zetten.

BUSDIENST

​

Elke morgen doorkruisen twee buslijnen Dendermonde. Er zijn telkens twee personen per bus verantwoordelijk voor de busdienst. De avond ervoor wordt beslist wie er zich kandidaat wil stellen. Deze personen fietsen tegen de vertrektijd naar de vertrekhalte van de bus. Op de bus schrijven ze de namen van de kinderen op en ontvangen ze het geld. Schrijf telkens goed de opstap/afstaphaltes en de namen van de kinderen op. Maar geen nood… Een onervaren eerstejaars zullen we nooit alleen de bus laten doen!

Vaak worden de busritten in een leuk kleedje gedaan. Ik denk maar aan vliegtuiganimaties, Harry Potter busritten, enz.

IMPULSEN/IMPULSENMOMENT

​

Elke ochtend is er een impulsenmoment voorzien. Impulsen zijn speelprikkels die je de kinderen geeft. Je gaat dus niet zomaar toezicht houden, maar echt bedenken hoe je de kinderen kan aanzetten om te gaan spelen. Zo kan je nieuwe elementen aanbrengen vanuit materiaal, vanuit de omgeving en vanuit fantasie. Je hoeft daarvoor niet steeds iets nieuws op te starten, je kan ook verder gaan op hun spel. Vaak staan mensen een beetje angstig tegenover de vrij losse structuur van het geven van impulsen. Maar, deze angst is onterecht. Impulsen geven is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk! Dit omdat we vanuit onszelf gewoon willen spelen, spelen is eigenlijk heel spontaan. We moeten er niet veel moeite voor doen. Ook willen we vrij spontaan onze spelen zo leuk mogelijk maken. Toch is dit niet zo makkelijk. Daarom is een goeie voorbereiding van je impulsen onmisbaar!

 

Enkele zotte impulsen? Mega kussengevecht, winkeltje opendoen, grote schoenenverkoop, ICT-hoekje maken, liefdesbrieven schrijven, groot bellenblaastoernooi, superman toestanden, knutselen met tandenstokers, enz.

WAT BRENG IK MEE?

​

- Reservekledij in geval van vuile spelen, waterspelen, …

 

- Je Speelplaneet-T-shirt. Deze draag je een hele dag. Ook bij erg warm weer. Dit voor de herkenbaarheid. Je krijgt er op zondagavond van je eerste week eentje gratis. Wil je er nadien nog één (of meerdere) bijkopen, kan dit. Dit kost je 5 euro per stuk.


- Eten en drank dien je niet mee te brengen. Dit wordt allemaal door ons voorzien.


- Een goed humeur en veel goesting!

ANIMATORCURSUS & STAGE

​

Op cursus gaan… Wie zou het zich ooit al beklaagd hebben? Volgens ons niemand! Het is gewoon zotwijs! Op cursus krijg je een heleboel spelbagage mee, tips, tricks, inhoudelijke info, animatietechnieken, enz.


De Speelplaneet verwacht van jou dat je minstens na 1 jaar je cursus doet. Je kan dus eerst een jaartje proberen of het iets voor jou is. Cursus doen voor je op het speelplein komt staan is wel meer aan te raden. Het is dé ideale voorbereiding. Je zal er zeker sterker door in je schoenen staan.


Waar cursus volgen? In principe maakt het ons niet uit waar je je cursus volgt. Crefi, mutualiteit, chiro, enz. Toch hebben wij een voorkeur voor de animatorcursussen van de Vlaamse Dienst Speelpleinwerking (VDS). Dit omdat deze het meest bij onze werking aansluiten en specifiek zijn toegespitst op speelpleinwerk. Zij geven cursussen in de zomervakantie, krokus en paasvakantie. Meer info? www.speelplein.net


Aan de cursussen hangt wel een prijskaartje dat misschien niet voor iedereen even betaalbaar is. Vormt het betalen van het cursusgeld een probleem? Neem dan gerust contact met ons op via info@speelplaneet.net en dan zoeken we samen een oplossing.

​

Het is mogelijk om bij De Speelplaneet vzw stage te lopen voor je animatorcursus. Als je deze bij VDS doet, moet je twee weken op het plein staan. Na de zomer, worden alle stagiairs geëvalueerd op de zomerevaluatie van de stuurgroep. Hierin wordt beslist wie slaagt voor zijn stage, wie niet of wie nog een tweede kans krijgt. Eind september krijg je van ons zeker het nieuws. Voor de meeste animatoren is dit zeker een YES. Voor sommigen kan het zijn dat er minder goed nieuws is. Hou hier zeker rekening mee. Wij denken hier steeds vanuit de kinderen en de ouders. Is het verantwoord jou mee te nemen als animator in de toekomst? Hopelijk wel!

VERZEKERING & VRIJWILLIGERSVERGOEDING

​

De Speelplaneet vzw heeft een verzekering voor Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA). Daarnaast zijn alle animatoren ook verzekerd voor lichamelijke ongevallen tijdens activiteiten in functie van het speelplein.

​

Iedere animator die werking geeft bij ons heeft recht op een vrijwilligersvergoeding. Deze bedraagt 20 euro per dag voor animatoren met een (hoofd)animatorattest of een diploma onderwijs (kleuter, lager en secundair) alsook voor stagiairs. Alle andere krijgen een vergoeding van 15 euro per dag. Op deze manier willen we mensen aanmoedigen op cursus te gaan en onze werking versterken. Speelpleinwerk is vrijwilligerswerk, je kan dit gerust combineren met vakantiewerk, je verliest door speelpleinwerking geen officiële werkdagen.

JAARWERKING

​

WERKGROEPEN
Doorheen het jaar zijn er de vaste werkgroep. Werkgroepen zijn actief van september tot mei. Ze organiseren activiteiten of zorgen ervoor dat de zomer startklaar is. Zo is er bijvoorbeeld werkgroep Moni-Ontspanning die de moni-activiteiten organiseert. Werkgroep Weekend staat in voor het animatorenweekend, Thema & Decor zorgen dat er een 4-uuranimatie is. Als je doorheen het jaar ook inspraak wil in de speelpleinwerken, kan je als animator in zo een werkgroep zitten. Deze vergaderen een paar keer per jaar.

In zo een werkgroep zitten, is helemaal niet verplicht, maar wel leuk om te doen.

​

MONI-ACTIVITEITEN
Elke maand organiseren wij een moni-activiteit. We nodigen alle animatoren uit voor een leuke activiteit. Dit variëert van een “gezelschapsspelletjesbabbelbistro” of een filmavond tot een uitstap naar de zoo.
Mede hierdoor hebben onze animatoren een hechte band en heerst er een goede sfeer, die ook van pas komt in de zomer.
Als eerstejaars is zo’n moni-activiteit ook een leuke aangelegenheid om de andere animatoren te leren kennen. Het is altijd fijn om te weten met wie je zal samenwerken in de zomer. Af en toe zal er ook een activiteit zijn speciaal voor eerstejaars, om er rustig in te komen.

​

WEEKEND
Naast de moni-activiteiten hebben we ook het jaarlijkse animatorenweekend. Dit is dé activiteit van het jaar en door menig animatoren erg geliefd. Elk jaar gaan wij het eerste weekend van de paasvakantie naar een gezellige locatie waar we leerrijke sessies volgen, zotte spelletjes spelen en foute feestjes vieren. Dit is als eerstejaars de aangelegenheid bij uitstek om nieuwe en oude animatoren te leren kennen en de speelpleinsfeer helemaal op te snuiven!

INFOBOEKJE

Je kan alle hierboven vermelde informatie nog eens rustig nalezen in ons infoboekje voor eerstejaars. Bovendien staat hier NOG meer info in over andere onderwerpen dus het is zeker de moeite waard om er eens door te bladeren!

Zin in het animatorschap? 

Of nog extra vragen? Stel ze hieronder! 

Bedankt voor de inzending!

bottom of page